Voordat jij jouw vijvervissen gaat uitkiezen, is het belangrijk om een aantal dingen te weten. Welke soorten kun je met elkaar combineren, eten ze de vijverplanten op en zullen ze zich snel voortplanten? In dit artikel vertellen we je hoe jij het beste kunt zorgen voor jouw vijvervissen en hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

De vijver klaarmaken 

Heb jij net een nieuwe vijver? Dan zou je nog wel even moeten wachten met het kopen van vissen. Dit komt omdat het kraanwater waarmee je de vijver vult eerst vijverwater moet worden. De beste periode om vissen te kopen is tussen maart en mei, omdat het dan nog niet te warm is. Als je de vissen koopt krijg je ze mee in een speciale zak waarin extra zuurstof zit. Je kunt de vissen het beste met de gesloten zak in de vijver leggen zodat ze kunnen wennen aan de temperatuur van het water. Als ze zijn gewend, wacht je een paar minuten en kun je het vijverwater laten binnenlopen. 

Zichtbaarheid van de vissen 

Het is natuurlijk leuk om vissen in allerlei mooie kleuren te kopen en niet alleen in schutkleur, maar hier zitten ook nadelen aan verbonden. Zo kunnen er bijvoorbeeld reigers en katten op afgaan. Vooral vissen die veel aan de oppervlakten zwemmen moeten worden beschermd tegen deze vijanden. Voorbeelden van vissen die aan de oppervlakte leven zijn windes, rozette en koi. 

Vissen voeren 

Het is belangrijk om jouw vijvervissen goed te verzorgen met het juiste voer. Visvoer van Colombo vijverproducten bijvoorbeeld,  is zo gemaakt dat het is afgestemd op de waterkwaliteit en de vissen. Zo is er speciaal voer voor de koi, maar ook voor andere vissen. Voer je vissen niet te veel in één keer, geef ze liever meerdere keren een klein beetje. Zo voorkom je dat het voer gaat rotten en de waterkwaliteit beïnvloed. Ook is het belangrijk dat de vissen het voer binnen een paar minuten op hebben. 

Ziektes herkennen 

Visziekten kun je aan een aantal dingen herkennen. Er is iets niet helemaal aan de haak als de vis niet meer eet of nauwelijks beweegt, als de vis over de bodem schuurt of juist rare bewegingen maakt. Wondjes, gescheurde vinnen of parasieten kunnen ook omzetten in ziektes. Herken jij één van deze punten? Zet de vis dan zo snel mogelijk in een andere bak. Dit voorkomt dat de vis andere vissen besmet en dat de waterkwaliteit niet achteruit gaat.