Wanneer je grondig moet schoonmaken ben je natuurlijk op zoek naar het beste schoonmaak- of desinfectiemiddel. Grote kans dat je uitkomt bij HOCl of NaOCl, beter bekend als hypochloorzuur en natriumhypochloriet. De namen en wetenschappelijke formules lijken erg op elkaar, maar het zijn twee verschillende stoffen. Het grootste verschil zit hierbij in de effectiviteit. Er is namelijk een stuk meer bleekmiddel nodig om dezelfde antimicrobiële kracht te hebben als HOCl. In dit artikel vertellen we je meer over beide desinfectiemiddelen en wat de verschillen zijn!

Wat is HOCl?

HOCl, ook wel hypochloorzuur of onderchlorigzuur genoemd, is een zuur die vaak gebruikt wordt als desinfectiemiddel. Het heeft een oxiderende eigenschap, daarom is het ook heel geschikt als middel om te desinfecteren. Het is zeer effectief tegen bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Ook is het ook een zwak zuur, wat je bijvoorbeeld kan vergelijken met citroenzuur.

Wat is NaOCl?

Natriumhypochloriet, beter bekend als bleekmiddel, is een samenstelling van chloor (Cl) en natriumhydroxide (NaOH). De zuivere stof is een groen-gele vaste stof met een onaangename geur, maar meestal wordt het als oplossing in water gebruikt.

De verschillen

We hebben de verschillen tussen beide soorten desinfectiemiddelen voor je op een rijtje gezet:

  • Productie: HOCl wordt doorgaans geproduceerd door het elektrolyseren van water en zout, terwijl NaOCl gebruikelijk ontstaat door een chemische reactie tussen chloor een natriumhydroxide.
  • Effectiviteit: HOCl is uiterst effectief. De bactericide werking van 10ppm HOCl ≈ 100ppm NaOCl. NaOCl heeft een lagere effectiviteit. Het dient gebruikt te worden in een hoge concentratie om dezelfde resultaten te halen als HOCl.
  • Bijeffecten: HOCl is een hypoallergeen en dus zacht voor de huid. Bij de normale gebruiksconcentratie kan NaOCI irriterend zijn op de huid en gevaarlijk zijn bij het inademen ervan.

 

We kunnen dus stellen dat HOCl een stuk effectiever is en minder bijeffecten met zich meebrengt. Wil je HOCl gebruiken om te desinfecteren? Neem dan vooral contact op met Watter. Zij zijn gespecialiseerd in deze middelen en kunnen je hierbij het beste advies geven.