Je hebt vast wel eens gehoord van niet onthard en onthard oftewel zacht water, maar wat is nu eigenlijk het verschil? En wat is beter om te gebruiken? Hard water bevat calcium en magnesium. Dat is wel goed jou om te drinken, maar minder voor je huishoudelijke apparatuur en voor het milieu. Als je hard water op gaat warmen in een waterkoker, koffiezetapparaat of wasmachine, ontstaat kalkaanslag. Dit zorgt voor een waasje op bijvoorbeeld je koffiezetapparaat. Tevens zorgt de kalkaanslag voor een mindere effectiviteit van deze apparatuur, hoger energieverbruik en de apparatuur zal eerder kapot gaan. Indien je de kalk wilt verwijderen gebruik je hier meestal chemische middelen voor die in het riool terecht komen en vervolgens in het milieu. Niet echt best dus. Er zijn waterontharders die een oplossing kunnen bieden.

 

Kies je voor onthard water?

Indien je voor onthard water kiest is dat dus (volgens velen) beter voor de levensduur van je apparatuur, én voor het milieu. Je bespaart dan ook geld omdat je niet steeds een nieuw koffiezetapparaat of een nieuwe vaatwasser aan hoeft te schaffen. Je kent het vast wel, die doffe vieze laag op je koffiepot. Dat is dus verleden tijd indien je onthard water gebruikt! Maar hoe verkrijg je nu onthard water? Wel, met een waterontharder! Er zijn er diversen te koop. Bijvoorbeeld een zoutontharder. Daarbij worden calcium en magnesium verwijderd en vervangen door chemicaliën (zout in dit geval). Er is ook een magneet ontharder die de afzet van kalkdeeltjes vermindert door deze te voorzien van een negatieve lading. Tevens is er een ontharder met een kristallisatie techniek: de calcium en magnesium worden door dit apparaat geneutraliseerd, daardoor kunnen ze geen kalk meer vormen. Het voordeel hiervan is dat de gezonde mineralen worden behouden. 

 

Nadelen onthard water?

Sommigen stellen dat er ook wat nadelen kunnen zitten aan onthard water, zo stelt een procestechnoloog bij een waterleidingmaatschappij in Limburg dat te zacht water onder andere een te lage zuurgraad kan hebben. En bij een lage zuurgraad kunnen bepaalde metalen loskomen van leidingen en daarna in het water terecht komen. Kalk in het water zorgt voor een beschermlaagje aan de binnenkant van de leidingen. Echter door veel bedrijven die waterontharders verkopen en deze ook hebben getest wordt de stelling van de Limburgse procestechnoloog ontkracht. Zacht water is volgens hen prima te gebruiken, ook voor de was, je handdoeken worden er zelfs zachter van. En het voorkomt juist kalkaanslag in de wasmachine zo stellen zij.

 

Nog wat voordelen van onthard water

Hierbij nog enkele voordelen van onthard water. Je zult merken dat zacht water lekker aanvoelt voor je huid! Het is fijn voor dagelijks gebruik. Je huid komt immers veel in aanraking met het water. Denk aan afwassen, douchen en baden. Hard water kan je huid uitdrogen en ook huidirritaties veroorzaken. Zacht water kan goed helpen bij huidklachten als eczeem, jeuk en dergelijke. Daarnaast smaken koffie en thee lekkerder en voller met zacht water. Voor het schoonmaken van bad en douche zal zacht water veel effectiever zijn en je douche zal er schoner uit zien. Alles zal zonder witte aanslag opdrogen. Ook zul je minder lang hoeven poetsen met zacht water dus dat bespaart tijd, moeite en schoonmaakproducten. 

 

Goed voor het milieu!

Dus zacht water is beter voor het milieu! Want met een waterontharder bespaar je op (chemische) anti-kalkmiddelen, schoonmaakproducten en zeep en je hebt minder energie nodig. Je apparaten gaan jaren langer mee als er zacht water doorheen stroomt. Heb je een vaatwasser? Dan drogen je glazen streeploos op met onthard water. Er is trouwens ook een leuke mini water ontharder op de markt. Hiermee kun je vier liter per minuut ontharden. Handig voor op reis! Dus ben je enthousiast geworden en heb je besloten een waterontharder aan te schaffen? Laat je informeren door de verkopers, en geniet van de voordelen van zacht water!