Veel mensen zijn er zich niet van bewust, maar in menig aantal verschillende producten waaronder ook in verzorgingsproducten zijn kleine plastic deeltjes terug te vinden. Dit geldt onder meer voor de tandpasta waar je dagelijks gebruik van maakt, maar ook voor bijvoorbeeld de shampoo waarmee je, je haar wast. Het is bovendien belangrijk om te weten dat er zelfs in de make-up die ze gebruiken kleine plastic deeltjes kunnen zitten. Er is in de praktijk sowieso veel meer plastic terug te vinden in verzorgingsproducten dan je mogelijks op het eerste zicht zou vermoeden. Net deze microplastics staan er om bekend bijzonder vervuilend te zijn voor het milieu. In ieder geval, stel jij je ook de vraag “waar zitten microplastics in?” Dan zal je merken dat die vraag op deze pagina wordt beantwoord.

Wat zijn microplastics precies? 

Zoals de naam reeds laat vermoeden zijn microplastics zeer kleine stukjes plastic. Ze beschikken dan ook over een omvang van minder dan 5 millimeter en kunnen niet worden afgebroken. Microplastics ontstaan in de praktijk op het ogenblik dat plastic in het milieu of in bijvoorbeeld de zee uiteenvallen in kleinere stukjes. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook in bijvoorbeeld kleding zoals nylon, polyester en acryl microplastics zijn terug te vinden. Op het ogenblik dat je er voor kiest om deze kledingstukken te wassen (en dat is uiteraard wel de bedoeling) komen deze microplastics in het rioolstelsel terecht waarna ze uiteindelijk in de zee belanden. Dit proces levert een belangrijke, structurele bijdrage aan de zogenaamde plastic soep waar zeeën en oceanen door worden geteisterd. 

Waar zitten microplastics in? 

Microplastics zijn aanwezig in zeer veel uiteenlopende producten. We treffen ze bijvoorbeeld aan in het water dat we drinken uit plastic flessen. Daarnaast zijn ook verzorgingsproducten zoals reeds aangegeven een zeer belangrijke bron van microplastics. Heel wat mensen raken zich steeds beter bewust van de potentiële gevaren die microplastics voor bijvoorbeeld onze gezondheid met zich mee kunnen brengen. Het is dan ook logisch dat men graag wil ontdekken of bepaalde producten al dan niet over microplastics beschikken. Om dit te kunnen achterhalen kan je verschillende zaken doen: 

  • Controleer de ingrediëntenlijst op de verpakking van het product waar je gebruik van wenst te maken. Soms staan hier zogenaamde “microbeads” op aangegeven. Los van dit gegeven is het ook mogelijk om na te gaan of er bepaalde ingrediënten in het product zitten die beginnen met “poly”. Dit geldt onder meer voor het zeer vaak voorkomende polyethyleen. 
  • Bepaalde keurmerken hebben er voor gekozen om producenten te verbieden gebruik te maken van microplastics. Een bekend voorbeeld van een keurmerk die het gebruik van de microbeads verbiedt is bijvoorbeeld het Nordic Ecolabel. Dit geldt echter ook voor Demeter en NaTrue.

De vraag waar zitten microplastics in is met bovenstaande informatie wellicht reeds voor een belangrijk deel beantwoord. Er is echter meer. Wil je er absoluut zeker van zijn dat er geen enkel beetje plastic in het product is terug te vinden dat je wenst aan te kopen? Dan kan je daarvoor ook kijken in de richting van het “Zero Plastic Inside” label. In ieder geval, door rekening te houden met deze tips kan je er voor zorgen dat je zelf een bijdrage kan leveren aan het reduceren van de hoeveelheid aan microplastics in ons milieu.