Een thermische zonne-installatie met thermische zonnepanelen ook wel een zonneboiler genoemd, wordt gebruikt om op een duurzame manier uw sanitair water op te warmen. Dit in tegenstelling tot PV-panelen die er voor zorgen om elektriciteit op te wekken. Thermische panelen worden vaak in combinatie met conventionele verwarmingssystemen gebruikt. Deze systemen verbruiken minder brandstof om water te verwarmen omdat de zonne-energie het water al reeds heeft (voor)verwarmd. Interesse? Doe de zonnepanelen check.

 

Op een milieuvriendelijke manier warm water opwarmen

In de zomer wanneer uw verwarmingsinstallatie niet moet zorgen voor de verwarming van uw woning, voorzien de panelen u van warm water voor uw bad, douche, afwaswater en afwasmachine waarmee u ook bespaart in het verbruik van brandstof. En in de koude wintermaanden wanneer de mazoutketel in functie draait van de centrale verwarming, dan zorgen zij om uw sanitair water voor te verwarmen waarbij uw installatie efficiënter wordt en minder verbruikt. Dus ook minder uitstoot van CO2 en milieuvriendelijk!

 

Tips om een maximaal rendement te halen:

Naast het feit dat zij milieuvriendelijk zijn verlagen deze ook uw energiefactuur. U kunt tot 60 procent besparen op uw energieverbruik voor de verwarming van uw water voor sanitaire doeleinden. Daarnaast hebben de zonnepanelen een interessante terugverdientijd. Hierdoor is het extra aantrekkelijk om een investering te doen in deze duurzame energievorm.

 

Over thermische zonnepanelen

Hier volgen enkele belangrijke factoren waarmee u makkelijk rekening kunt mee houden om uw thermische zonne-installatie maximaal te laten renderen :

 

  • Ouderdom van uw huidige verwarmingsketel. Indien deze ketel ouder is dan 10 jaar vervang deze dan eerst door een hoogrendementsketel vooraleer u hier panelen op gaat aansluiten. Door het zuiniger verbruik met uw hoogrendementsketel bespaart u al gemiddeld tot 35 procent op uw energiefactuur.
  • Goede isolatie van uw woning. Het heeft geen zin om te investeren wanneer de warmte verdwijnt door slecht geïsoleerde leidingen, ramen en deuren.
  • Correcte en ideale plaatsing is van zeer groot belang om een hoog rendement te halen. Deze panelen moeten gericht zijn naar de hoek tussen Z-W en Z-O. De oriëntatie graad bepaalt de hoeveelheid panelen. Hoe minder zuidelijk gericht hoe meer panelen u moet laten installeren.
  • Subsidies, premies en belastingsvermindering! Rekening houdend met de installatiekosten en kosten in de aankoop van de panelen als investering, betekent een zonne-energiesysteem op termijn een besparing. Omdat deze groene energie milieuvriendelijk is biedt onze overheid subsidies aan zodat meer en meer gezinnen hierin zullen investeren.