Stress wordt steeds beter bekend als prestatiedemper voor individuen. Er is echter nog steeds weinig begrip over hoe alomvattend het stressprobleem op de werkplek is, de impact ervan op de prestaties van de organisatie en wat de stress in de eerste plaats werkelijk veroorzaakt.

Het onwelkome feit is dat stress endemisch is in ons organisatorische leven. Overal waar we terugtrekking onder medewerkers, een hoog foutenpercentage, chronische klantenservice, lage productiviteit, uitgebreide verspilling, slechte besluitvorming op managementniveau en weinig inspirerend leiderschap zien, kunt u er zeker van zijn dat stress de onderliggende oorzakelijke factor is. Uiteindelijk is gestrest gedrag en gestrest denken de fundamentele reden waarom zoveel organisaties niet zo goed werken als ze zouden kunnen en waarom veel te veel van hen falen.

Waar we bij het management rekening mee moeten houden, is dat persoonlijke kwaliteiten zoals enthousiasme, ondernemingszin, opwinding, nieuwsgierigheid, groepstrouw, creatieve probleemoplossing, teamwork, rustige focus en intuïtief denken aangeboren zijn voor iedereen die we in dienst hebben. MAAR alleen als ze in hun natuurlijke ‘hersentoestand’ zijn.

Deze onschatbare menselijke eigenschappen omvatten fundamentele overlevingsmechanismen die inherent zijn aan ons allemaal. Maar het cruciale feit is dat deze voortreffelijke kwaliteiten over het algemeen alleen voor ons beschikbaar zijn als we in een lage staat van stress verkeren. Dit betekent dat hoe meer stress er is in de werkomgeving, hoe minder deze onschatbare kwaliteiten beschikbaar zijn voor de organisatie.

In wezen zijn het potentieel en de wens voor zeer creatief en productief werk al inherent aan bijna elke werknemer op uw loonlijst. Als zodanig moeten alle managers echt doen om de productiviteit drastisch te verbeteren, namelijk de organisatorische remmen loslaten die mensen ervan weerhouden om deze aangeboren kwaliteiten daadwerkelijk bij te dragen aan het algemene doel. Haal de stress weg en je bouwt een doelgerichte, energieke en ondernemende werkcultuur op.