Sociale ecologie (ook wel de beweging voor sociale ontwikkeling genoemd) is een holistische benadering van de mens en de groepen, organisaties en samenlevingen die ze vormen. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste kenmerken van de sociaal-ecologische benadering van menselijke ontwikkeling onderzoeken.

De gemeenschappelijke benadering van de ontwikkeling van menselijke hulpbronnen was het opleiden van mensen op technische basis, het verbeteren van vaardigheden en intellectuele kennis van de specifieke functie die ze binnen hun organisatie vervullen. Dit beperkt de mogelijkheden voor de individuen in kwestie, maar ook het mogelijke nut dat de organisatie voor hen kan hebben. Te lang is motivatie gebaseerd geweest op idee├źn om technische vaardigheden te verbeteren, of in de gedachte of mogelijkheid van een hoger salaris of een hogere functie binnen het bedrijf, dat als een wortel aan een stok voor de medewerkers hangt.

Deze benaderingen waren gebaseerd op een beperkt mechanistisch gezichtspunt van de mens en bleken in feite ondoeltreffend te zijn. Al geruime tijd kijkt het Westen met afgunst naar de loyaliteit van de Japanse arbeiders aan het bedrijf en de identificatie met hun werk als een bron van trots. Het is echter moeilijk geweest voor westerse bedrijven om Japanse methoden over te nemen, omdat de mentaliteit van de volkeren radicaal anders is en het westerse management traag is geweest om de echte behoeften van Westerse en Europese individuen te begrijpen.

Kenmerkend voor Westerse en Europese mensen is een toenemend gevoel van eigenheid. Het sterke gevoel van clan, familie, erbij horen en een integraal onderdeel zijn van een sociale groep is nog steeds sterk aanwezig in de oosterse cultuur, maar verdwijnt met een verbazingwekkende snelheid in de westerse culturen. Een werknemer kan dus verbaasd en afgestoten zijn door het idee om het bedrijf waarvoor hij werkt te beschouwen als iets waaraan hij volledige loyaliteit verschuldigd is. Voor een arbeider aan een lopende band, wiens bedrijf, in overeenstemming met de mechanistische kijk op het leven, hem of haar beschouwt als weinig meer dan een vervangbaar wiel in het tandwiel met een beperkt actieveld, wordt zijn of haar werk gemakkelijk een kwaad noodzaak. De baan is slechts een middel om geld te hebben voor voedsel en gezinsbehoeften.