Lingewaard

Gemeente Lingewaard - logoGemeente Lingewaard
Kinkelenburglaan 6
6681 BJ Bemmel
www.lingewaard.nl

Contactpersoon Waaljutters:
Marionne Willems, 026 – 3260111

 

Op zaterdag 8 april hebben de Waaljutters van de gemeente Lingewaard weer grote schoonmaak gehouden in de uiterwaarden van de Waal. Meer dan 100 vrijwilligers van acht verenigingen uit Lingewaard waren met knijpers, handschoenen en afvalzakken in de weer voor een schoner landschap. Net als vorig jaar is er een grote hoeveelheid troep verwijderd. Naast de vele blikjes, flesjes en plastic afval werd er ook grof vuil aangetroffen zoals keukenkastjes, een oude pc, autobanden, schoenen en een haspel. De meest opvallende vondsten waren een flesje met een scheepje erin, de binnenzijde van een wasdroger en een sportvistent mét slaapmatje.

Kennis over afval in de rivieren

De Waaljutters werken mee aan een schoner landschap en schonere rivieren, maar leveren ook een belangrijke bijdrage aan de kennis over afval in onze rivieren. Ze vullen formulieren in die worden geanalyseerd door IVN Gelderland. Na afloop van de zwerfvuilinzameling op 8 april is een aantal afvalzakken opgehaald door een onderzoeksbedrijf. Zij pluizen het afval helemaal uit om de samenstelling te achterhalen.

 

Nieuwe opruimactie in het najaar  

In het najaar zullen de Waaljutters van de gemeente Lingewaard opnieuw aan de slag gaan. Zij krijgen dan ook ondersteuning van de Rijnjutters en Lingejutters.

Zwerfvuilcampagne Lingewaard:  #zwerfvuil17
De opruimactie van de Waaljutters past perfect in de zwerfvuilcampagne Lingewaard schoon 2017. Om zwerfvuil onder de aandacht te brengen, roept de gemeente mensen op om rotzooi te melden. Dat kan door een appje met foto te sturen naar het KCC (via 06 22 258 894). Het serviceteam ruimt dan binnen 48 uur het vuil op. Mensen die actief zijn op sociale media worden aangemoedigd om #zwerfvuil17 of #lingewaardschoon in berichten op de sociale media plaatsen.