Waaljutters 2015

Kunst Na ArbeidOm en nabij 2.700 vuilniszakken, goed voor 15.000 kilo zwerfafval, zijn vorig jaar in het land van Maas en Waal opgehaald. Op zeventig tracés langs de Waal zijn 68 verenigingen één of meerdere keren actief geweest met knijper en prikker.

Daarnaast hebben zo’n duizend mensen deelgenomen aan de belevingsactiviteiten, die de verschillende NME-centra organiseerden. Tot diep in oktober beleefden ze, bij zon en maan, het mooie Waallandschap.
De betrokken gemeenten, IVN Gelderland en de GNMF zijn trots op dit resultaat. Hieronder staan verslagen van enkele opruimacties.

Dodewaard – Muziekvereniging Kunst Na Arbeid heeft op haar website een mooie foto-animatie geplaatst over de opruimactie van 28 maart. Klik hier om de foto’s te bekijken.

Heerewaarden – IVN-gidsen lieten zien hoe bijzonder zandkorrels zijn, vertelden hoe rivierduinen ontstaan en toonden de ontluikende flora. De Waaljutters in Heerewaarden haalden uiteindelijk veertig flink gevulde zakken met vuil op. Gedeputeerde Meijers waren vooral de vele kunststof draadjes opgevallen, afkomstig van netten en kabels. Een andere opvallende vondst betrof grote stukken anti-worteldoek, dat gebruikt wordt bij de kribversteviging.

Beleving van het landschap in Heerewaarden

Beleving van het landschap in Heerewaarden

Hellouw – Op 31 maart hebben de B-junioren van voetbalvereniging ASH Hellouw een stuk langs de Waal schoongemaakt in het kader van het project “Een schone Waal”. De “vondst” varieerde van (veel) plastic tot drie deur/automatten en flessenpost!

Opheusden – Sportvereniging Door Fusie Sterk ging aan de slag met het nagenoeg complete D-elftal, een groot deel van de E-elftallen van de afdeling voetbal en de “golden girls” van de gym, bijgestaan door Jasmijn van Dam is afval geruimd. Bekijk de foto’s op hun website.

Tiel – “Van verschillende mensen heb ik vernomen dat het een zeer geslaagde actie was en zelfs een begin tot meer schoonmaakacties”, aldus Johan Kok. “De Vereniging Zennewijnen wilde een paar knijpers houden om ook de andere kant van de dijk schoon te maken. Daar is heel veel vuil opgehaald, vanwege de vele illegale stort. Als er rotzooi ligt trekt het meer rotzooi aan, dus hopelijk blijven de gebieden langs de Waal nu een stuk schoner.
Verder had ik alleen het probleem dat de bus te klein was om alles in 1 keer mee te nemen zodoende moest ik halverwege al naar de gemeentewerf om daar te storten. De meest bijzondere dingen die we vonden waren: Stereo installatie, grote container 300 liter, aantal buitenbanden, waarvan 1 massieve van een heftruck, pallets en twee dode lammetjes (in een gebied waar geen schapen gelopen hebben).”