Duizenden vuilniszakken in 2016

19 december 2016

Honderden vrijwillige Waaljutters hebben in acht gemeenten het afgelopen jaar weer duizenden vuilniszakken gevuld met zwerfafval uit de uiterwaarden van de Waal. Alle deelnemende gemeenten ontvingen als afsluiter van het jaar een poster met daarop de resultaten en opbrengsten van alle opruimacties.

Het meest aangetroffen materiaal bij de opruimacties was keer op keer plastic. Het is uiteraard goed dat dit werd opgeruimd, omdat het anders als de beruchte plastic soep in de zee tercht zou zijn gekomen. Volgens monitoring door de Waaljutters zelf en IVN zijn vooral recreanten, schippers en beroepsvissers de boosdoeners.

“Mooi om te zien dat met Waaljutters het mes aan twee kanten snijdt, met een mooie vergoeding voor de vereniging en een schonere openbare ruimte”, aldus wethouder Jos Lamers van de gemeente Rijnwaarden. We gaan er vanuit dat alle panelen een mooie plaats krijgen in de verschillende gemeentehuizen.

Er zijn honderden vrijwilligers van lokale verenigingen de uiterwaarden ingetrokken voor schoonmaakacties. In ruil daarvoor hebben ze een financiële vergoeding van de gemeente ontvangen, bestemd voor de clubkas. IVN Gelderland, de verschillende gemeenten en  andere partners bereiden momenteel de acties voor 2017 voor.